Appleberry pie/ Яблочно-ягодный пирог♥

8:13



Я очень люблю яблоки в любом виде. Поэтому, если меня спросят, каково мое коронное блюдо, я без колебаний отвечу- ЯБЛОЧНЫЙ ПИРОГ. Кажется, что я переготовила уже миллион яблочных пирогов по разным рецептам, но каждый раз, я все же стараюсь находить и придумывать что-нибудь новенькое. И сегодня этим новеньким оказался рецепт яблочно-ягодного пирога от Джейми Оливера( с небольшими изменениями от меня). У этого британского повара всегда очень простые и быстрые в исполнении рецепты, а главное то, что, следуя этим рецептам, всегда получаются безумно вкусные вещи:)



Для яблочно-ягодного пирога нам понадобится:
для теста

  • 500 гр просеянной муки+ дополнительная для раскатывания
  • 100 гр сахарной пудры
  • 1 щепотка соли
  • 250 g сливочного масла, охлажденного в холодильнике
  • 2 больших яйца
  • 1 плевок молока(примерно 2 ст.л.)

  • начинка

    • 10 средних кисло-сладких яблок

  • сок 1 апельсина
  • 7 ст.л. сахара
  • 400 гр. любых ягод на свой вкус
  • 1 ст.л. муки
  • 1 большое яйцо
  • коричневый сахар( можно и обычный)
  • корица


  • В рецепте Джейми готовит из 10 средних яблок. Мне же для формы диаметром 17 см понадобилось 5 больших яблок, но при этом теста я брала столько же, просто меньше раскатывала. Вы можете готовить в форме большего диаметра, и брать столько яблок, сколько поместит форма.


    Тесто:
    1. Муку(500 гр.), соль, сахарную пудру(200гр) просеять в большую миску.
    2. Добавить туда охлажденное сливочное масло, порубленное кубиками(250гр).
    3. Перемешать все руками до образования крошки.
    4. Потом добавляем 2 яйца и молоко, еще раз аккуратно перемешиваем, немного подпыляем мукой, оборачиваем  в пленку и ставим в холодильник на час. 


    Теперь можно заняться начинкой:)
    Начинка:
    1. Достаем ягоды для разморозки.
    2. Чистим яблоки и режем каждое примерно на 8 долек.
    3. Выжимаем сок из одного апельсина.
    4. В большую кастрюлю складываем яблоки, выливаем апельсиновый сок, засыпаем 5 ст.л. сахара, и добавляем немного воды. Оставляем томится на медленном огне 10-15 минут. Затем снимаем и оставляем остывать. Если влаги получилось слишком много, то лишнее можно слить.
    5.Ягоду засыпаем 2 ст.л. сахара и добавляем к яблокам, перемешиваем и присыпаем 1 ст.л муки и корицей.
    6. Оставляем окончательно остыть. А в это время снова занимаемся тестом.


    Тесто:
    Ставим разогреваться духовку до 180°C
    1. Достаем из холодильника тесто. Отделяем 1/3 часть и откладываем в сторону. 
    2. Раскатываем большой кусок в круг (или по форме формы) с учетом стенок, выкладываем  в форму, прижимаем к краям, смазываем все взбитым яйцом, выкладываем начинку, разравниваем. Я, так как очень люблю корицу, сверху еще раз припорошила яблоки корицей.
    3.Раскатываем оставшуюся часть на верхнюю часть пирога. Накладываем, защипываем уголки и смазываем все яйцом. Делаем проколы вилкой. Посыпаем коричневым сахаром.
    4. Ставим в духовку запекаться на 45-55 минут.

    English

  • For the pastry

  • 500 g plain flour, plus extra for dusting
  • 100 g icing sugar
  • 1 pinch sea salt
  • 250 g unsalted butter, chilled and cut into cubes
  • 2 large free-range eggs
  • 1 splash milk
  • For the filling

  • 10 Granny Smith apples, peeled, cored and halved, 3 sliced
  • juice and zest of 2 oranges
  • 7 heaped tablespoons caster sugar
  • 400 g huckleberries or blueberries
  • 1 heaped tablespoon plain flour
  • 1 large free-range egg, beaten
  • 1 small handful demerara sugar
  • good-quality vanilla ice cream, optional, to serve
  • cream, optional, to serve
  • custard, optional, to serve



  • Method
    Even though it has a strong British heritage, America has embraced the apple pie to the point that it's now considered a quintessentially American dessert. American pies often look like the ones from those Desperate Dan comics – big, robust and full of attitude. The crumble-like topping sprinkled over my pie is an idea I've been playing about with, and I think it helps make it unique. Because huckleberries grow wild in Wyoming, I felt it was only right to use them, but feel free to use fresh or frozen blueberries in their place for equally delicious results. Assembling your pie is dead easy, and I'll talk you through it step by step, but if you'd like to see how it's done before you start, check out the How to video for a demonstration. 

    You can make your pastry by hand, or simply pulse all the ingredients in a food processor. If making by hand, sieve the flour, icing sugar and salt from a height into a large mixing bowl. Use your fingertips to gently work the cubes of butter into the flour and sugar until the mixture resembles breadcrumbs. Transfer a handful of this mixture to a separate bowl, rub it between your fingers to get larger crumbs, then put aside. Add the eggs and milk to the main mixture and gently work it together until you have a ball of pastry dough. Don't work it too much at this stage – you want to keep it crumbly and short. Sprinkle a little flour over the pastry, then wrap it in cling film and pop it into the fridge to rest for 1 hour.

    Meanwhile, put the apples into a large pan with the zest and juice of 1 orange, a splash of water and 5 tablespoons of caster sugar. Cover the pan and simmer on a medium heat for 10 minutes, until the apples have softened but still hold their shape. Remove from the heat and leave to cool. Scrunch a handful of berries in a bowl with the remaining caster sugar and the zest and juice of your remaining orange. Add the rest of the berries. Toss the cooled apples and their juices in a large bowl with the berries and the flour, then put aside.

    Preheat your oven to 180ºC/350ºF/gas 4. Take your ball of pastry out of the fridge and let it come up to room temperature. Get yourself a pie dish around 28cm in diameter. Flour a clean surface and a rolling pin. Cut off a third of your pastry and put that piece to one side. Roll the rest into a circle just over 0.5cm thick, dusting with flour as you go. Roll the circle of pastry up over your rolling pin, then gently unroll it over the pie dish. Push it into the sides, letting any excess pastry hang over the edge. Tip in the fruit filling and brush all around the edge of the pastry with some of the beaten egg. Roll out the smaller ball of pastry about 0.5cm thick and use your rolling pin to lay it over the top of the pie. Brush it all over with more beaten egg, reserving a little. Sprinkle over the reserved crumble mixture and the demerara sugar.

    Fold the scruffy edges of pastry hanging over the sides back over the pie, sealing the edge by twisting or crimping it as you like. Brush these folded edges with your remaining beaten egg. Using a small, sharp knife, cut a cross into the middle of the pie. Place on the bottom of the oven and bake for 45 to 55 minutes, until golden and beautiful. Serve with ice cream, cream or custard.

    Read more at http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/appleberry-pie/#j3G8qkEUpOtABjYq.99





    You Might Also Like

    2 коммент.

    Popular Posts

    Google+ Followers

    LOOKBOOK

    Instagram